Jobba hemifrån mer effektivt

Antalet personer som jobbar hemifrån har ökat stadigt de senaste åren. Detta beror till stor del på att det är så attraktivt att tjäna pengar hemifrån genom att omvandla hemmet till en arbetsplats. Men trots fördelarna så finns det vissa fallgropar som du bör undvika för att kunna prestera bättre.

Gör dig i ordning för dagen och sätt arbetstider

Du tror kanske att en fördel med att jobba hemifrån är att du bokstavligen kan rulla ut ur sängen och börja jobba i din pyjamas? Inte helt rätt. Det är nämligen så att även om du inte möter kunder dagligen så kan det vara en bra idé att göra sig i ordning för dagen.

Arbeta-hemifrån-1

Efter att du har duschat och klätt dig i lämpliga kläder så känns det nämligen psykologiskt som att du är redo för en arbetsdag. Du tar dig själv på större allvar, blir mer koncentrerad och mer målinriktad. Även om du i princip kan jobba hemifrån när som helst kan det ändå vara viktigt att strukturera din dag.

Genom att skapa ett schema som du följer varje dag så skapar du rutiner för din arbetsdag. Försöker du jobba hemifrån under olika tider varje dag så kan du förvirra din biologiska klocka, din hjärna vet bokstavligen inte när det är dags för arbete eller avkoppling. Skapa ett schema och följ det och du kommer se omedelbara resultat!

Avsätt en arbetsplats och glöm inte bort att ta raster

Det är visserligen skönt att hänga i sängen med din laptop när du jobbar hemifrån, men det kanske inte är den bästa arbetsmiljön. För att få bättre fokus kan det därför vara en god idé att avsätta en arbetsplats. Detta bör vara en plats där du inte gör andra aktiviteter så försök undvika vardagsrummet eller köket om möjligt.

En fördel med en bra arbetsplats är även att du kan jobba hemifrån i en korrekt ställning. Ligger du och jobbar i sängen så är det sannolikt att du förr eller senare somnar. Genom att sitta upp, helst i en ergonomisk arbetsstol så har du lättare att undvika dåsigheten som kan komma när du inte rör på dig mycket. Din rygg kommer definitivt också att tacka dig!

Arbeta-hemifrån-2

Kom även ihåg att ta raster. På så sätt kan du undvika att bli för passiv och få energi att fortsätta jobba. Forskning visar att genom att små pauser ökar din koncentration och får dig att prestera bättre. Så glöm inte bort att ta med pauser i din arbetsrutin. Gå ut på en promenad eller gör någon annan lätt fysisk aktivitet.

Planera och undvik att bli distraherad

För att bli så effektiv som möjligt så bör du om möjligt planera i förtid hur du ska jobba hemifrån. Genom att göra detta så håller du ordning på dina arbetsuppgifter samt minimerar risken att missa deadlines. Genom att skapa en plan för dagen så har du även ett mål att jobba mot. Jobbar du på bra så kan du belöna dig själv med mer ledig tid.

Försök att få undan alla möjliga distraktioner som kan påverka din koncentration. Börja med alla sociala nätverk. Det kan faktiskt vara en bra idé att koppla bort internet ifall det inte är någon som du använder i dina arbetsuppgifter. Att kolla mailen tar kanske inte lång tid men faktum är att du totalt förlorar fokus på din arbetsuppgift. Det kan dröja in du kommer in i samma arbetstempo.

Det kanske låter som slöseri med tid, men att göra en återkoppling på arbetsdagen är ett bra sätt för att få en överblick på hur det har gått och vad du eventuellt har kvar till nästa dag. Planering är som sagt mycket viktigt då du arbetar hemifrån. Glöm sen inte bort att belöna dig själv för gott arbete!