Tjäna pengar online med en affiliatesajt

Det är inte säkert att du är medveten om det, men det är väldigt sannolikt att du någon gång har besökt en affiliatesajt tidigare. Många av de största företagen i världen använder nämligen affiliates i deras marknadsföringsstrategi online.

Marknadsföring via affiliate som det heter är en strategi som bidrar med trafik till producenters eller leverantörers hemsidor. Du tänker säkert att det inte är något som du kan använda dig av, men faktum är att även “amatörer” som du och jag kan vara med och tjäna pengar online på affiliates.

Vad är en affiliatesajt?

En affiliatesajt är kort och gott en hemsida som vidarebefordrar potentiella kunder in på producenters och leverantörers hemsidor. Affiliatesajterna ansvarar själva för att marknadsföra sin hemsida och driva trafik till den. Ägaren av affiliatesajten tjänar sedan pengar beroende på hur många besökare han eller hon lyckas vidarebefordra.

Affiliate marketing

Man skulle grovt kunna likna det med när man länkar till företag inom sociala medier. Genom att länka så sänder du vidare folk som är intresserade av en företags produkt till företagens hemsidor.

Skillnaden med en affiliate är att du kan skapa en egen hemsida där idén är att enbart generera trafik för att sedan sälja den vidare till olika företags hemsidor. Är du riktigt duktig så finns det mycket pengar att tjäna online!

Vilka aktörer ingår i affiliatemarknadsföring?

Som tidigare nämnt så är det affiliatesajters uppdrag att levera trafik till diverse hemsidor. Affiliate marknadsföring består av tre (egentligen fyra men det återkommer vi till) aktörer:

  • Förbrukaren: Förbrukaren är den aktör som efterfrågar en produkt. Låt oss säga att detta är en person som letar efter ett nytt mobilabonnemang och som söker efter detta på internet.
  • Annonsören: Annonsören är den verksamhet som säljer mobilabonnemang, i detta fallet så säger vi att det är Telia.
  • Publiceraren: Denna aktör kan vara du som driver en egen affiliatesajt. Genom att marknadsföra Telias mobilabonnemang och generera trafik till din hemsida som du sen vidarebefordrar till Telia så kan du tjäna pengar.

Så här fungerar affiliate marknadsföring

Affiliatemarknadsföring är egentligen ganska enkelt, och du kommer säkert att komma fram till att du flera gånger har besökt en affiliatesajt. Affiliate marknadsföring fungerar således:

  • En person, vi kallar han Lasse, har beslutat sig för att byta mobilabonnemang. Lasse börjar därför att söka efter de bästa och billigaste mobilabonnemangen. Lasse använder sökmotorn Google för att leta efter mobilabonnemang och här hittar Lasse en hemsida som visar en översikt över alla mobiltelefoniföretags mobilabonnemang.
  • Hemsidan som Lasse har landat på är affiliatesajten (publiceraren). På sajten så marknadsförs olika mobilabonnemangslösningar till Lasse.
  • Lasse väljer nu den lösning som han tycker är mest intressant. Han sänds vidare till mobiltelefoniföretagets (annonsörens) hemsida. Där kan han läsa mer om abonnemanget och sedan gå vidare till betalning. På så vis har affiliatesajten skapat trafik till företagets hemsida.

Hur tjänar man pengar online med en affiliatesajt?

Affiliatesajten tjänar pengar på den trafik som sänds vidare till företagen som sajten annonserar för. Man kan bli betalad då ett bestämt kriterium har uppfyllts. Vanliga kriterier är:

  • Betalning för varje besökare: För denna modell så får affiliatesajten betalt varje gång en person klickar sig vidare till en verksamhets hemsida.
  • Betalning för utfyllt formulär: Här får affiliatesajten betalt då förbrukaren inte bara klickar vidare till företagets hemsida, men faktiskt också utför något. Exempelvis så kan affiliatesajten få betalt enbart då förbrukaren har utfyllt ett formulär (exempelvis för att anmäla sig till något).
  • Betalning för sälj: Här får affiliatesajten betalt enbart då förbrukaren som sänds vidare faktiskt köper något i företagets webbshop.

Så här kommer du snabbt igång med att tjäna pengar online på affiliatemarknadsföring

Utöver de tre aktörerna som vi redan beskrivit (förbrukaren, annonsören och publiceraren) så finns det en fjärde aktör - affiliatenätverket. Ett affiliatenätverk förmedlar kontakt mellan affiliatesajten (publiceraren) och företagen som vill annonsera (annonsörerna).

Genom att använda dig av ett affiliatenätverk så slipper du själv hantera kontakten med de enskilda företagen du vill annonsera för då affiliatenätverken hanterar hundratals kampanjer som du kan marknadsföra.

Fördelen med att använda de här affiliatenätverken är att du snabbt kan komma igång och tjäna pengar online. Nackdelen är att nätverken tar en andel i förtjänst för de pengar du tjänar på att generera trafik.

Det finns många affiliatenätverk tillgängliga, det är bara att söka efter dem. De kommer sedan hjälpa dig med att komma igång rent tekniskt. Vilket nätverk du väljer beror till sist på vilken produkt som du vill marknadsföra och hur mycket du vill tjäna.