Hur ditt språkintresse kan hjälpa dig att tjäna pengar hemifrån

Tjäna pengar hemifrån genom ditt språkintresse

Hur ditt språkintresse kan hjälpa dig att tjäna pengar hemifrån

Frilansmarknaden inom översättning växer explosionsartat och ger dig som är språkintresserad och student stora möjligheter att tjäna extra pengar hemifrån. Kanske har du nyligen kommit tillbaka från en givande utlandstermin fylld av kulturutbyten och intressanta möten? Eller kanske är du bara allmänt språkintresserad och vill utnyttja det här för att tjäna pengar hemifrån?

Vilket som så kan du tjäna pengar på ditt språkintresse genom att ge dig in i översättningsbranschen. Kom bara ihåg att först antingen registrera dig för en f-skattesedel på skatteverkets hemsida eller använd ett så kallat egenanställningsföretag. 

Dessa egenanställningsföretag sköter allt det administrativa arbetet för dig så att du kan fokusera på ditt översättande och tjäna pengar hemifrån. De tar vanligtvis runt 10 till 15 % av summan på dina fakturor men det kan ändå vara värt det i slutändan med tanke på tiden du sparar och pengarna du tjänar när du inte sitter med bokföring och beräknande av skatt.


frilansande skribent

Vilken lösning passar dig bäst för att sköta ditt frilansande?

Det här beror helt och hållet på din nuvarande situation. Är du student och pluggar under tiden kan det vara en bra idé att låta en mellanhand sköta bokföringen så att du kan fokusera på dina översättningsprojekt och tjäna pengar hemifrån vid sidan av studierna.

Vill du dock satsa helhjärtat på ditt översättande och känner dig säker på att föra bokföring är det rekommenderat att registrera dig för en f-skattesedel.

Detta eftersom 10 till 15 % kan bli väldigt mycket och detta är pengar som går förlorade till egenanställningsföretaget endast för att du inte vill lägga ner tillräckligt med tid på ditt företag.

I översättningsprojekt på frilansbasis får du betalt för varje ord du översätter och betalning varierar beroende på arbetsgivaren. Vanliga projekt är översättning och korrekturläsning och finns inom i stort sett alla branscher, allt från tekniska manualer till marknadsföringsmaterial som ska översättas.

Det gäller därför att jobba med olika former av språkstilar. Vissa dokument kanske till och med kräver att du använder dig av någon form av fackspråk och du bör tänka efter vad för slags projekt du tar och fundera över vad för slags kompetens du har utöver dina språkkunskaper.

Hur hittar du dessa jobben?

Använd dig gärna av alla jobbplattformar där ute. Sedan finns det också speciella sidor för rekrytering av frilansare, så kallade frilanspooler eller frilansnätverk. Genom diverse jobbplattformar kan du söka efter jobbannonser där företag söker frilansare och andra anställningsformer som kan användas för att tjäna pengar hemifrån.

Många frilanspooler eller frilansnätverk samlar frilansjobb i en stor databas där du kan behöva betala för medlemskap eller budgiva på projekt. Dessa tjänster är det oftast väldigt många som använder och det kan vara svårt att få några jobb eftersom det är först till kvarn som gäller för dessa.

En annan lösning som är betydligt bättre men svårare att få tag i är att kontakta översättarbyråer och andra arbetsgivare och skriva ett så kallat frilanskontrakt med dessa så har du en indirekt anställning med arbetsgivaren och de skickar ut projekt till dig dagligen vid behov, vilket kan vara ofta och därmed ge dig en bra extrainkomst.

Nu har du verktygen du behöver för att påbörja din karriär som frilansande översättare.
Nu är det bara upp till dig hur du skall kunna tjäna pengar hemifrån på det här roliga och berikande sättet som passar varje språkälskare eller språkligt begåvad student.