Surveybee Awards 2015

Mest inspirerande entreprenörer 2015

Surveybee presenterar stolt Surveybee Awards - De mest inspirerande entreprenörerna 2015!

Den här gången har vi på Surveybee valt att nominera de mest inspirerande entreprenörerna och företagarna. Vi har letat internet runt i en 3 veckors period för att till sist landa på de här tjugo idéerna. Idéerna består av allt från “Shared economy” till smarta appidéer. Innan vi kommer till själva listan vill vi meddela alla entreprenörer i den här listan att de är välkomna att använda koden nedanför till höger för att placera banderollen på sina hemsidor och bloggar.

Här kommer nu kandidaterna. De är framgångsrika och erfarna inom sina branscher. Dessutom har några av dessa entreprenörer försett Surveybees läsare med tips på hur man kan komma igång med sin företagsidé. Läs och låt dig inspireras av dessa smarta och nytänkande företagsidéer. Lär känna entreprenörerna bakom idéerna och hur deras liv och erfarenheter har lett fram till en framgångsrik affärsidé.

 

2

Joakim Sjöblom VD på Mina Tjänster

https://minatjanster.nu

Joakim Sjöblom är entreprenören och hjärnan bakom den praktiska idén Mina Tjänster som är en tjänst för att samla dina tjänster helt enkelt. Surveybee har kontaktat Joakim och det lät så här:
“Det började med ett så pass simpelt scenario som ett besök på Ica. Jag stod i kassan och skulle betala för mina varor, men köpet nekades. Varför? För att diverse autogiron och automatiska betalningar hade dragits senaste dagarna”, säger Joakim. Ett vanligt problem i dagens samhälle där det är nästan för enkelt att prenumerera på tjänster.

Joakims tips till framtida entreprenörer

”Med risk för att låta som en kliché så är det sant att man bör kasta sig ut i det. Upplever du ett problem är det garanterat fler som gör det, finns det ingen lösning är du förmodligen en bra idé på spåren”.

Line

3

Erik Wallin skapare av Baghitch

http://www.baghitch.com/

Erik Wallin är entreprenören och skaparen bakom en smart transporteringstjänst som även förser med en app. Erik säger att det startade så här:
-”Idén med Baghitch föddes när jag saknade alternativ för att få hem min nyköpta moped. Jag fanns i Stockholm och mopeden i Göteborg. Jag letade överallt efter något företag eller en person som skulle kunna hjälpa mig, men det slutade med att jag var tvungen att sätta mig i en hyrd minivan”. Det var alltså bristen på transportlösningar som sporrade Erik till att sjösätta sin idé.

Eriks tips till framtida entreprenörer


“Starta i liten skala. Lägg upp en Facebook-sida med din idé, testa på vänner och bekanta. Skulle någon vilja betala för det du hittat på? Var då inte rädd att berätta om din idé!”

Line

4

Katharina Welin VD på Happytail

www.happytail.com/hem

Efter att ha varit hundägare i 25 år skapade Katharina forumet och appen Happytail. Det är ett nichat socialt nätverk för hundälskare som kopplar ihop personer för hundpassning, playdates med hundkompisar och sociala promenader i ens närområde. Vi frågade Katharina hur det hela började.
-”Idén kom till efter att haft hund själv och upplevt hur låst man kan bli vid resor och hur svårt samt dyrt det är med hundvaktsalternativ, samt att det är kul med ett socialt nätverk för folk som delar samma intresse".

Katharina säger även att idén kom till eftersom hon själv, såsom många andra, gärna passar andras hundar och det är därför i tider av sharing economy helt onödigt att känna sig låst som hundägare. Med dagens teknik går det att enkelt koppla ihop dessa personer geografiskt och med andra filter på hundraser som man föredrar etc.

Katharinas tips till framtida entreprenörer


När de första stegen i din företagsidé är färdiga rekommenderar Katharina detta: “Gör en affärsplan, testa idén på din målgrupp och ta in en liten finansiering om inte eget kapital finns, eller sök till acceleratorprogram”.

Line

5

Ted Scheiman skapare av Boxgard

https://boxgard.com/

Ted Scheiman var efter mer än 10 år utomlands erfaren inom så kallat “self storage” och såg att marknaden hade potential för förbättring. Därför skapade han tillsammans med Daniel Bromberg idén till Boxgard som förenklar så kallat “self storage”.
När vi frågade Ted hur det hela startade lät det så här:
-”Jag och min med-grundare Daniel Bromberg kom på idén av frustration med hur self storage fungerar idag. Vi hade nyligen kommit hem till Sverige efter att ha bott mer än 10 år utomlands på olika ställen och där varit flitiga kunder av self storage. “

Teds tips till framtida entreprenörer


“Sök till olika inkubatorer eller acceleratorprogram för att få en första investering. Även tidiga seed-fonder och affärsänglar är alternativ men är ofta inte så riskvilliga som man tror.”

Line

6

Emil Karlsson skapare av applikationen Tuva

http://www.tuva.co/

Emil Karlsson är Jönköpingsbon som skapat en applikation for grannsamverkan. Med den här applikationen kan du kommunicera med folk i ditt närområde och skapa grupper. Digital grannsämja är här för att stanna. Surveybee frågade Emil hur det hela startade:

-”Idén med Tuva föddes när jag var ute och gick i ett villaområde i Jönköping våren 2014 och såg skyltarna “Grannsamverkan - Samverkan mot inbrott” som sitter i många kvarter. Hur fungerar grannsamverkan funderade jag på. Finns det digitala tjänster som underlättar samarbetet grannar emellan? Efter lite research blev det tydligt: det finns inga.”

Emil lanserade appen i juli 2015 och det har gått fort dessa senaste månader. Idén fick nyligen klartecken för investering vilket möjliggör expandering.

Emils tips till framtida entreprenörer

"Börja först prata med andra om dina idéer. Sedan sätter du deadlines för dig själv (och andra om ni är flera på idén). Sist börjar ni göra olika saker inom teamet så det inte blir ett steg på samma sätt"

Line

7

Janna Jarlman Medgrundare på Competencer

https://competencer.se/

“Vi tror stenhårt på att detta är the next big thing” , säger Janna Jarlman när Surveybee kontaktar henne. Competencer är en professionell plattform för onlinemöten. Den underlättar för användaren att boka möten för rådgivning och jämföra olika terapeuter samt andra yrkesverksamma inom branshen. Så här svarade Janna på hur det hela startade:
“Vi upplevde ett behov av en mer professionell plattform för onlinemöten. Man kunde enkelt köpa varor, allt från kylskåp till skor och böcker online. Men om man ville köpa en rådgivningstjänst, tex. en timmes ledarskapscoaching online fanns det ingen bra lösning
för detta.”

Jannas tips till framtida entreprenörer


“Vårt råd är att inte sitta på kammaren och fundera kring strategier för länge eller göra det initiala konceptet för omfattande och komplicerat. Fundera ut vad som är själva core i idén, ta fram en enkel första version och testa på målgruppen.”

Line

 

8

Anna och Stephen Lynam skapare av Min Farm

https://www.minfarm.se/online-farmen

Digitalt lantbruk via minfarm.se. Nej det här är ingen fluga i Farmville-stuk. Det är Anna och Stephen Lynams lösning för att kunna handla lokalproducerat online. En kul och nytänkande idé att ta lantbruket in i 2000-talet. När Surveybee frågade Anna och Stephen hur det hela startade då lät det så här:
“Idén med Min Farm kom till eftersom vi var intresserade av att köpa lokalproducerade varor direkt från gårdar men det var väldigt svårt att hitta gårdar att köpa av och krävde att man i princip kände bonden personligen för att man skulle kunna göra det”.

Eftersom Stephen har en bakgrund inom IT beslutade de att skapa en digital plattform för lantbruk som gör det möjligt för gårdar att sälja och handla lokalproducerat.

Anna och Stephens tips till framtida entreprenörer


“Vårt tips till andra entreprenörer som inte har börjat driva sin idé än är att diskutera idén med alla som man känner som är kunniga inom branschen eller entreprenörsskap generellt för att på så sätt utveckla den och när den känns redo var då inte rädd för att våga satsa!”

Line

9

Osman Ulusoy skapare av Chargerboy

http://www.chargerboy.se/

Inspirerad av en resa utomlands startade den här driftige 20-åringen sin idé Chargerboy som förser med laddningsstationer för mobiltelefoner och andra mobila enheter landet runt och skall nu satsa även på den finska marknaden

“När jag var 17 år gammal reste vi till Turkiet. Det var då jag hittade en laddningsstation. Man kunde dock endast ladda den ståendes vid maskinen. Då började jag tänka ut andra affärsmodeller kring en laddningsstation”, när vi frågar hur det hela startade.

När Osman återvände till Sverige igen började han leta efter olika leverantörer världen runt. Han hittade till sist en industri i Kina som producerade säkerhetsskåp och kunde därmed kombinera hans idé med dessa säkerhetsskåp för en säker och effektiv laddning av mobila enheter.

Osmans tips till framtida entreprenörer


“Tro på dig själv och dedikera allt på ditt arbete. Det är då du finner vägen till framgång!”

Line

10

Niclas Bergkvist skapare av Grannsaker

http://www.grannsaker.se

“Varför köpa när man kan låna?” Så låter slogan till den här nytänkande och kreativa företagsidén i sann shared economy anda. Idén är en plattform för grannar att låna saker av varandra. Sparar både på jordens resurser och användarnas plånböcker. Niclas fick idén till Grannsaker under sommaren 2013 då han hade behov av ett partytält till sin trädgård. Efter en del dörrknackande hos grannar hittade han till sist ett som han kunde låna.


Efter detta funderade Niclas på om det inte var möjligt att förenkla det här i form av en community på nätet. Han började bygga på det 2014 och kunde lansera sajten grannsaker.se i januari 2015.

Niclas tips till framtida entreprenörer


“Det finns alltid Pessimister! Lyssna på dem men låt dem inte döda din passion och glöd. Många idéer har sågats men blivit succéer."

Line

17

Åsa Stjernfeldt VD på Gotogo

www.gotogo.se

Gotogo är företaget som utvecklar och marknadsför tjänsten Stdiotogo vilket bygger på idén att i framtiden kommer det behövas intuitiva och kostnadseffektiva metoder för företag att producera , distribuera och uppdatera rörligt innehåll.

“Stdtiotogo handlar om att utan inlärningskurva ha precis vad som behövs för produktionen”, säger Åsa Stjernfeldt om Gotogos idé. Den förser med mallar, typsnitt, bilder, profilfärger, musik och en visuell tydlighet. Används smidigt med mobilen och det är därför möjligt för fler att använda den här smarta och nytänkande tjänsten.

Åsas tips till framtida entreprenörer


"Om du har en eller ett par kompanjoner i ett tidigt skede, så är det en ovärderlig tillgång senare”

Line

11

Gustaf Winnberg VD och medgrundare på Uptrail

https://www.uptrail.com/

En nytänkande och kreativ jobbsökarplattform som inte kräver krångliga processer som CV eller personligt brev. En jobbsökartjänst "on the go" som möjliggör snabba ansökningar till jobb via alla enheter.Sveriges just nu snabbast växande rekryteringsplattform med kunder som Spotify, iZettle, Fishbrain, King och Truecaller. Säkerligen en uppskattad tjänst bland alla nyexaminerade och unga människor med hög kompetens på arbetsmarknaden.

Gustafs tips till framtida entreprenörer


"Fokusera på att skapa en produkt eller service som är mycket bättre än de andra på marknaden"

Line

12

Michael Arnör, Oskar Nielsen och Philip Gunnstam skapare av Sellpy

www.sellpy.se

Har du en massa saker hemma som bara ligger och samlar damm? Då kan du anlita den här smarta tjänsten som låter dig tjäna pengar på att sälja dina gamla saker. Konceptet går ut på att du packar en påse som du får gratis av Sellpy. Sedan lägger Sellpy ut dina saker på auktion och tar en liten summa som mellanhand. Smart och miljövänligt alternativ, de samarbetar just nu mycket med Tradera Sveriges största auktionstjänst.

Line

13

Sofie Lundström VD på Toborrow

http://toborrow.com

En smart digital lånetjänst där konceptet går ut på att du lånar av andra privatpersoner. Pengarna går huvudsakligen till företagsidéer. Bra idé för att driva företagandet i Sverige framåt och att få fler att våga satsa på sina idéer.

Line

14

Karl Murray grundare av EDQU

http://edqu.se

Digital plattform för skolan som är användbar både för lärare och elever. Underlättar för lärare att följa elevernas utveckling eftersom systemet bygger på test som utformar sig efter elevernas resultat i föregående prov. Äntligen en digital lösning för den annars så analoga skolmiljön. Detta verktyg menar skaparna kan hjälpa lärare att kunna lägga mer tid på varje enskild elev.

Line

15

Daniel Kjellén skapare av applikationen Tink

http://tink.se

En smart och nytänkande applikation för privatekonomi. Ett verktyg för ditt vardagskonsumerande som håller koll på dina finanser. Du kopplar enkelt din bank till appen och Tink kategoriserar och sorterar alla utgifter automatiskt. Nyligen lanserade företaget ett säkerhetstänk i form av en bevakningstjänst som de kallar “id-koll” som håller koll så att du inte blir utsatt för ID-kapning.

Line

16

Elisabeth Brevenson VD på Beepsend

http://www.beepsend.com

Inspirerad av managementboken "Think and grow rich", skriven redan 1937 bestämde Elisabeth sig för att inte begränsa sig själv i sin företagsidé och hon tog initiativet till Beepsend. Hon grundade företaget 2006 och de är verksamma inom digital direktkommunikation. Elisabeth är en driven och ambitiös entreprenör som har vunnit många priser, bland annat Årets kvinnliga stjärnskott utdelat av självaste Ernst and Young i deras entreprenörstävling Entrepreneur of the year.

Det här företagets idé bygger på den sedan länge beprövade tekniken SMS. Precis som deras hemsida säger har SMS den högsta öppningsprocenten (98 procent) av alla medium därmed är det en bra metod för att nå fram till användare. Med ett smidigt centraliserat system använder de en kommunikationsteknik som inte kräver någon internetanslutning och som dessutom är miljövänlig. Kreativ idé på ett koncept som redan är etablerat på marknaden.

Elisabeths tips till framtida entreprenörer


"Testa din idé. skaffa rådgivare och metoder, var envis det går upp och ner"

Line

18

Jonas Sjöstedt skapare av Tipser

https://www.tipser.com

Det må finnas många e-handelsplattformar där ute, men Tipser är unik i sitt koncept att erbjuda så kallade “pop-up butiker”. Anpassat för både folk som handlar online, redaktörer samt bloggare. Med denna tjänst kan varumärken marknadsföra sina produkter. Som idéns skapare säger så är Tipser en tjänst för att snabbt skapa en inbäddad e-handel på din hemsida. Nytänkande idé i en marknad som redan är full av olika lösningar för e-handel.

 

Jonas tips till framtida entreprenörer

"Prata med många personer tidigt om din idé och rekrytera de bästa du känner för ditt team är din största tillgång för att få din idé att flyga"

Line

19

Mattia Tosti skapare av bosökartjänsten Qasa

http://qasa.se

Tjänst för bostadssökande som bygger på matchsystem inspirerat av onlinedating. I dessa tider av bostadsbrist är detta en välbehövlig tjänst som kan rädda många som letar bostäder. Qasa tar med nya metoder grepp om bostadsuthyrning i en bransch som stått still i årtionden. Här kan du hitta rätt hyresgäst och veta vem du hyr ut till. Det finns även möjlighet att skriva under digitala hyreskontrakt vilket gör det både säkert och miljövänligt. Framtidens bostadsportal är här.

Line

20

Daniel Eriksson VD på matbeställningsappen Waitress

http://waitress.com

Waitress är matbeställningsappen som låter dig slopa köer och väntetider samtidigt som den gör det möjligt för dig att betala med mobilen. Appen gör det också möjligt att läsa menyer och få en bekräftelse när beställningen är klar. Tjänsten är kostnadsfri att använda, istället tar Waitress 8 procent av transaktionerna gjorda till restaurangen. Smart app som underlättar vardagen för många. Just nu är tanken att expandera till den brittiska marknaden med säte i London.

Line

21

Usman Rajab grundare av Teecrowd

http://teecrowd.se

Kombinera konceptet “Crowdfunding” med kreativa t-shirtkampanjer. Då får du Teecrowd, en idé skapad av Usman Rajab perfekt för att samla in pengar till diverse välgörenhet eller andra bra ändamål. Konceptet går ut på att redan innan försäljning räknar du ut så kallade förbeställningar och kan efter dessa göra en försäljningsprognos. Smart och nytänkande även den här idén som säkerligen kan bidra till att viktiga ämnen lyfts i samhället.