5 julsånger att lyssna på när du jobbar hemifrån

SurveyBee listar svenska julsånger och deras historia

#1 Nu tändas tusen juleljus
En gammal traditionsenlig julsång som började sjungas i kristna församlingar i landet under 1900-talet. Sången är skriven av sångtextförfattaren Emmy Köhler. Sången blev uppmärksammad mer av allmänheten när Carola Häggkvists album julefrid med Carola släpptes 1983. Den här låten handlar om hur världen lyser upp under juletider och passar perfekt när du jobbar hemifrån i vintermörkret.

 

#2 Tänd ett ljus
Tänd ett ljus skrevs skrevs 1987 av Niklas Strömstedt och Lasse Lindblom. Låten avslutas med nyårshälsningar på olika språk för att symbolisera det internationella budskapet den här låten har. Den toppade den svenska singeltoppen 1988 och blev en julklassiker under 2000-talet. Texten handlar om att man skall tända ett ljus för att symbolisera hoppet för framtiden.

 

#3 O helga natt
Detta är en kristen ursprungligen franskspråkig sång som komponerades redan 1847 av en fransk vinhandlare vid namn Placide Cappeau. Sången är inte så vanlig att sjunga i församlingar eftersom den inte lämpar sig väl för att sjungas i kör. Dock finns den ofta med på julskivor i Sverige och har framförts av bland annat Tommy Körberg. 

 

#4 Mer Jul - Adolphson-Falk
Den här relativt moderna julklassikern skrevs 1984 av synthpopgruppen Adolphson- Falk och fångade svenskarnas hjärtan direkt och blev en svensk julklassiker som toppat de svenska julhitsen många år i rad. Ja vem vill inte ha mer jul? Perfekt för att inspirera dig när du jobbar hemifrån i jul (jobba dock med måtta).

 

#5 Jag såg mamma kyssa tomten
Denna lite kontroversiella och humoristiska sång är från början från USA. Dess orginaltitel är I saw mommy kissing santa Claus och skrevs 1952 av Jimmy Boyd. Låten översattes även till en svensk version redan 1955 av en låtskrivare som går under pseudonymen Ninita.

Jullatar _jobba _hemifrån


Nu vet ni lite mer om julsånger och deras historia. SurveyBee önskar alla en god jul och ett gott nytt år. Kom dessutom ihåg att under julen är det fortfarande möjligt att tjäna pengar genom att göra våra betalda undersökningar. På återseende nästa år!