25 tips för att spara pengar under sommaren

SurveyBee tipsar om de bästa sätten att spara pengar i sommar

Sommaren är här och det börjar lida mot semestertider och sommarlov. Inkomsterna ökar med sommarjobbet men utgifterna ökar också när man vill vara ledig och leva livet. För att det inte ska bli alltför tomt i plånboken i sommar så lönar det sig att spara på de rätta ställena.

För att du ska kunna ha det kul i sommar och ändå ha pengarna kvar har SurveyBee lagt ihop 25 spartips för hur du på bästa sätt kan spara pengar under sommaren! Lycka till!

25 tips för att spara pengar under sommaren

1. Lägg upp en plan

Vi håller oss borta från ordet budget, det är tråkigt, men en plan kan man göra. Fundera över dina inkomster och utgifter och gör en plan på vad du måste, borde och vill lägga dina pengar på. Går det inte jämt ut får du välja om du drar ner på kostnaderna eller ökar på inkomsterna.

Proffstips: Lägg ner tid på att göra planen och gör den extra fin med olika färger och former. Är den riktigt fin kan du sätta upp den på väggen för att dagligen inspireras och påminnas.

2. Tjäna extra pengar med SurveyBee

Täcker inte inkomsterna utgifterna? Inga problem, du kan enkelt jobba hemifrån och på egna villkor med hjälp av SurveyBee! Du kan antingen fylla i betalda undersökningar och få belöningar från företag för dina åsikter. Tjänsten är helt gratis och enda du behöver göra är att registrera dig och säga din åsikt. Anmäl till flera olika undersökningspaneler som Åsiktstorget, Toluna, YouGov och Ipsos i-Say för att kunna tjäna så mycket som möjligt.  Extra pengar till nöjen är ju aldrig fel - prova på redan idag! 

Proffstips: För fler sätt att tjäna pengar kan du alltid läsa vår guide med de bästa tipsen för att tjäna pengar online 2019!

3. Lägg upp ett sparmål

När det kommer till sparande är det viktigt att visualisera slutmålet för att hålla motivationen uppe. För att öka chanserna att hålla upp sparandet så kan du lägga upp dina sparmål. Till exempel kanske du vill spara till en resa, en festival biljett eller en cykel. Skriv ner vad du vill spara till och lägg upp det någonstans där du ser det så att du påminns om varför dina sparsamma vanor är viktiga!


Proffstips:Gör en inspirations board på till exempel Pinterest där du samlar härliga bilder som visualiserar dina sparmål. Blir du slapp med sparandet? In och kolla så att du påminns om vad du vill uppnå med ditt sparande!

4. Skippa bilen och använd cykel

Dra ner på kostnaderna för bränsle och biltvätt genom att använda cykel under sommarmånaderna. Vädret är vackert (till största del) så det går oftast bra att cykla samtidigt som det är ett ypperligt tillfälle att bättra på konditionen.

Proffstips: Ställ av bilen under sommarmånaderna så kan du märkbart minska på försäkringskostnaderna. Ställa av bilen kan du enkelt göra via transportstyrelsen och sedan kontaktar du ditt försäkringsbolag för vidare instruktioner.

5. Bli en produkttestare

Som produkttestare har du möjligheten att både gratis få hem produkter att testa samtidigt som du får belöningar för din feedback på produkterna. Det finn inte så super många svenska ställen att bli produkttestare, men två stora är Buzzador och Smartson. Det som är bäst med att jobba som produkttestare är att du jobbar hemifrån och helt på egna villkor. Bli en produkttestare med SurveyBee idag!Proffstips: Testa produkter och ge dem sedan vidare som värdinnegåvor och födelsedagspresenter så slipper du ännu en utgift!

6. Odla egna grönsaker

Har du en egen gård eller en balkong? Minska på matkostnaderna genom att odla egna grönsaker hemma. Har du inte de grönaste fingrarna så kan du börja med enkla saker som kryddor och sockerärter. Känner du att du kan hantera det så kan du köra på hela vägen med potatis, morötter, bär och lök.

Proffstips: Har du lite extra utrymme på gården och många grannar? Plantera blommor som solrosor och tulpaner och ordna självplock för grannarna mot en liten peng.

Odla egen mat

7. Lär dig laga mat och skippa äta ute

En lunch ute på stan brukar gå på 50-100 kronor och en middag kan ligga på upp till 500 kronor totalt. Med sådana utgifter varje vecka så blir det lätt stora kostnader. Ta dig därför tid att lära dig laga mat med hjälp av en vän eller en bloggare så kan du skära ner på månadskostnaderna ganska rejält. För att vara ärlig är det även oftast godare med hemlagat än med bea på hink från den lokala restaurangen.

Proffstips: Vill dina vänner gå ut och äta? Föreslå att du fixar middag och de betalar dig för maten. Billigare, trevligare och mer spännande för alla inblandade.

8. Storhandla

Det är ingen nyhet att det blir billigare att handla i stora partier och mer sällan. Dra ner på matutgifterna genom att storhandla en gång i vecka istället för att småhandla när du behöver. Kom också ihåg att göra en lista på vad du behöver innan du åker iväg för att minska på impulsköpen.

Proffstips:Handla aldrig hungrig! Är du hungrig så hamnar det ofta onödiga saker i korgen som du endast vill ha för att du är hungrig.

9. Sälj saker du inte behöver

Det är enkelt att få in lite extra pengar genom att sälja saker som du verkligen inte behöver eller använder. Nu behöver du inte vara lika drastisk Patrick och Magnus i Lyxfällan men du har säkert saker som du inte behöver som du kan sälja. Till exempel kläder och accessoarer som du inte använder eller teknikprylar som endast använts några gånger sedan du köpte dem.

Proffstips: Vill du inte sälja så kan du dra ihop en bytardag med dina vänner så kan ni byta kläder och annat som ni inte använder. Uppdatera garderoben helt gratis!

10. Panta mera

Pant är en inkomstkälla som ofta undervärderas men med enkla medel kan du snabbt få in extra pengar till sparkassan med hjälp av panten. Du behöver dock inte leta i skräpkorgar på stan utan du kan istället rapportera för städtjänst när dina vänner eller föräldrar har haft fest eller middag i utbyte mot att du kan få panten. Win-win för alla inblandade!

Proffstips: Kolla med släktingar när de håller fester eller bröllop om du kan få vara med och städa och sedan ta hand om panten, eftersom att panta flaskor ofta är en uppgift som folk gärna förhandlar bort.

Panta flaskor

11. Använd rabattkuponger

Kolla efter rabattkuponger som du kan använda på de köp som du verkligen behöver göra. Du kan leta i tidningar, reklamblad, på hemsidor och i appar efter rabattkuponger och rabattkoder. Rabattkoder fungerar även på online shopping så googla hemsidans namn och rabattkod för att enkelt hitta koder du kan använda.

Proffstips: Kom ihåg att du ofta kan hitta rabattkoder till företag via youtubers, bloggare, poddare och instagrammers.

12. Sluta med nikotin

Tobak och snus är inte bara dåligt för hälsan utan även för plånboken. Sluta nu och spara flera hundra kronor i månaden. Tävla med en vän för att göra det enklare att sluta.


Det kan vara utmanande att få jobb som ung på sommaren, men via SurveyBee hittar unga alltid jobb med hjälp av SurveyBees samarbetspartners. Läs mer om jobb för unga

13. Pausa ditt gymmedlemskap

Under sommarmånaderna så är möjligheterna att träna ute oändliga. Du kan träna på gratis utegym, i skogen, på stranden eller i en lekpark så skippa gymkortet under sommaren. Var kreativ och upptäck naturen omkring dig istället! Hyr ut eller pausa gymkortet under sommaren så behöver du inte säga upp medlemskapet men sparar ändå pengar.

Träna ute och pausa gymmet

14. Säg upp onödiga prenumerationer

Behöver du verkligen Netflix, Viaplay och Spotify Premium? Kolla igenom alla prenumerationen och se om det finns en gratisversion som du kan använda istället. Säg upp de som inte behövs, även tidningsprenumerationer gäller här.

15. Hitta gratisnöjen

Var kreativ och försök hitta gratisnöjen som du kan njuta av i sommar istället för de som kostar. Åk på äventyr i skogen eller till en ny stand istället för att åka på bio eller gå på kaffe.

16. Picknick istället för lunch ute

Visst är det kul att sitta på uteserveringen och luncha men det är också dyrt. Byt ut uteserveringen mot parken och packa ihop till en picknick istället. Billigt, mysigt och oftast mycket bättre!

17. Minska på salongbesöken

Är det verkligen nödvändigt att klippa håret och fixa naglarna två gånger i månaden? Dra ner på kostnaderna rejält genom att besöka frisören endast en gång i månaden eller varför inte färre. Naglarna kan du fixa hemma med en kompis!

18. Skaffa ett extrajobb

Skaffa ett extrajobb som du kan göra hemifrån. Man vill ju gärna njuta av sommaren och de fina dagarna men när det regnar passar det bra att jobba lite extra hemifrån. Tanka plånboken med SurveyBee under de regniga dagarna så kan du njuta av semestern och unna dig en glass när vädret är vackert!

 

19. Låna böcker på biblioteket

Under lediga dag är de underbart att lägga sig i solen med en bok, men även böcker är en utgift. Speciellt om du är en riktig bokslukare som älskar att läsa. Skippa kostnaden för böcker genom att låna på biblioteket istället för att köpa. Kolla även om ditt bibliotek lånar ut e-böcker, då behöver du inte ens besöka biblioteket, smidigt va?

20. Handla på loppis och secondhand-butiker

Gör det till en vana att köpa saker du behöver på loppisar och i secondhand-butiker. Under sommaren är det speciellt vanligt med gårdsloppisar och små torg loppisar. Håll utkik efter dem för att göra nästa fynd!

Handla på loppis och secondhand

21. Håll dig borta från slösare

Slösaktigt beteende smittar av sig så håll dig borta från vänner som kan dra ner dig i slösträsket.

22. Skippa utekvällarna

Utekvällar är absoluta dyrgripar och blir ofta mycket dyrare än vad man tänkt sig. Även om du inte köper drinkar så ska du oftast ändå betala inträde och garderobsavgift och så tillkommer det kanske en taxiresa och lite snabbmat på vägen hem. Skippa utekvällarna och kör hemmafest istället, billigare och så får du även panten, perfekt!

23. Sälj din gamla mobil

Nu för tiden så uppdaterar vi våra mobiler relativt ofta och lika ofta lämnar den gamla mobilen att ligga i ett skåp oanvänd. Samla ihop dina gamla mobiler och sälj dem via Blocket eller ännu enklare via någon tjänst som gärna köper gamla mobiler, som Pantaluren.se. Extra pengar och mindre skräp i skåpet!

24. Ge dig själv veckopeng

För att hålla koll på veckans utgifter så kan du göra det till en vana att ge dig själv en veckopeng. Ge dig själv till exempel 200-500 kronor i kontanter varje vecka som du får använda på nöjen och inköp. Det är mycket lättare att vara medveten om sina utgifter om man fysiskt ser pengarna i plånboken.

25. Spara med en vän

Få men en vän på spartåget och spara tillsammans. Ni kan peppa varandra när det går bra och eventuellt läxa upp varandra när ni slösat. Dessutom är det lättare att tillsammans säga nej till dyra vanor och utflykter och istället tillsammans göra något som är gratis.

Spara inte det som är kvar efter att du spenderat, spendera det som är kvar efter att du sparat. Vill du ha mer pengar så kan du tjäna pengar med betalda undersökningar! Anmäl dig nu hos legitima undersökningspaneler.