Hur du får en extra inkomst när du räknar får

Med en passiv inkomst kan du tjäna pengar när du sover

Rakna -faar

En extra inkomst du får utan att aktivt jobba för kan räknas som en passiv inkomst. För att kunna få en bra extra inkomst krävs det en investering, antingen i kapital eller tid. Vi på SurveyBee har samlat ihop några av de bästa tipsen för hur du ska kunna bygga upp en passiv inkomst. Det finns tips som passar alla, från hur du tjänar pengar online till dig som vill investera i fastigheter.

Läs mer om:

Vad är en passiv inkomst?

En passiv inkomst är en extra inkomst som inte kräver något aktivt arbete, eller väldigt lite. Till exempel om du tjänar pengar på försäljning av böcker: Efter du publicerat boken fortsätter ju pengarna att komma in, utan att du fakstiskt gör någonting. Ett annat exempel är aktier med utdelning, du investerar i aktier och sedan får du pengar utan att göra något.

Hur mycket kan du tjäna, och går det att leva på passiva inkomster?

Hur mycket du kan tjäna på passiva inkomster beror på många faktorer, bland annat hur mycket pengar du redan har att svänga med. Men en normal person kan räkna med att tjäna några procent på sitt investerade kapital. Kom ihåg det här är inga snabba pengar utan något du bygger upp med tiden.

Efter ett tag kanske du kan sluta jobba och leva helt av din passiva inkomst. Det är dock inte helt lätt, och förmodligen inget du ska förvänta dig. Utan se det mer som en extra inkomst för att dryga ut lönen eller spara till framtiden.

Infograf om vad som krävs för att leva på passiv inkomst

Få infografen på er hemsida

<a href="https://www.surveybee.se/" target="_blank"> <img src="https://www.surveybee.se/media/1951161/Passiv-inkomst-infograf.png" alt="" width="800px" border="0px" /></a>

 

Extra inkomst med startkapital

Många, förmodligen de flesta bra sätt att skapa en passiv inkomst på kräver att du redan har kapital. De fungerar oftast som så att ju mer pengar du investerar desto större blir den potentiella vinsten.

Passiva inkomster från fastigheter

Ett utmärkt tillfälle att få en extra inkomst är att investera i fastigheter. Att investera i fastigheter och låta de öka i värde är en utmärkt investering i sig, men genom att t.ex. hyra ut lägenheter kan du tjäna lite extra pengar. Det kommer dock med en hel del arbete då du kan behöva anställa någon att förvalta fastigheterna.

Crowdfunding

Skulle du inte ha mycket pengar, men ändå är sugen på att investera i fastigheter finns det nuförtiden alternativ, som till exempel crowdfunding av fastigheter via Tessin. De fungerar likt peer to peer lån genom att flera privatpersoner investerar i fastigheter, antingen i form av lån eller aktier.

Aktier och Fonder

Ingen lista för hur du kan sätta upp en passiv extrainkomst hade varit komplett utan aktier. Är du inte ute efter att aktivt handla aktier räcker det med att du investerar i säkrare aktier som du tittar till lite då och då. Det finns inga aktier som är helt säkra, men det finns de som är betydligt säkrare än andra. Men med en lägre risk medföljer normalt även en lägre potentiell avkastning.

Graf aktier

Investera i företag

För att starta ett företag krävs det kapital. Oavsett hur bra idén är så går det inte att förverkliga utan kapital, och det är kanske inte något alla har tillgång till. Det är här du kliver in som investerare. När du investerar i företag, speciellt mindre företag, investerar du lika mycket i personerna som i företaget. Se till att noggrant kolla upp allt om företaget innan du investerar.

Och skulle du inte vilja lägga ner någon tid på företaget kan du bli en passiv delägare. Om du äger aktier i ett fåmansföretag, men inte arbetar i någon betydande omfattning räknas du som en passiv delägare. Som en passiv delägare gäller även lite annorlunda skatteregler - du kan läsa mer om de skattereglerna hos Skatteverket.

Hyr ut mark/bil

Om du äger mark, eller funderar på att investera i mark, är det ett perfekt möjlighet för att skapa en extrainkomst. Du kan hyra ut marken till allt möjligt, exempelvis reklamplatser längs vägar. Du kan också använda din bil, antingen genom att ha reklam på bilen eller hyra ut den.

Sälj el för en extrainkomst

Har du några solceller eller kanske vindkraft på gården? Isåfall kan du alltid sälja vidare din överskottsel till elnätverket. Passar för dig som har sommarstuga med solceller som står oanvänd större delen av året. Som bonus kan du även som privatperson få skattereduktion på el som du säljer vidare.

Vill du istället ha en extra inkomst nu direkt, utan att behöva investera någonting, kan du börja med betalda undersökningar. Hos SurveyBee kan du gratis jämföra Sveriges bästa undersökningspaneler och anmäla dig till de som passar just dig bäst.

 

Extra inkomst som inte kräver startkapital

Såklart krävs det inte att du investerar miljontals kronor för att kunna få en passiv inkomst (även om det gör det lättare), det finns även flera gratisalternativ för att få den där extra inkomsten. Dessa kräver istället att du initialt investerar din tid.

Du behöver ju inte heller välja antingen eller, utan för att maximera din extra inkomst bör du ha inkomster av flera olika slag. Och ju mer pengar du tjänar med de här alternativen desto mer kan du investera i alternativ som kräver kapital och på så vis ytterligare öka inkomsten.

Hemsida

Att starta en hemsida känns kanske som ett uttjatat koncept då det finns med i varje lista med tips på hur du kan få en extra inkomst online. Men det finns på alla listor av en anledning! Med hjälp av program som Wordpress kan vem som helst enkelt göra en hemsida. Sedan finns det en massa olika alternativ att tjäna pengar på, till exempel reklam eller sponsorer.

Läs mer om tips för hur du kan starta en hemsida, och tjäna pengar på det med våra tips för att tjäna pengar 2019.

Skapa hemsida

Foto/bilder/illustrationer

Har du någon talang som att rita, designa eller kanske fotografera finns det mycket pengar att tjäna pengar på nätet. Genom att lägga upp dina verk på sidor online, exempelvis Shutterstock, kan du få betalt varje gång någon laddar ner ditt verk.

Sälj t-shirt motiv

Det finns också vissa hemsidor där du kan ladda upp dina ikoner, motiv eller andra verk, och om någon gillar detta kan de köpa en t-shirt, kopp, väska eller andra prylar med ditt motiv tryckt på. Du kan alltså börja sälja kläder utan att göra mer än ladda upp ett motiv. På sidor som spreadshirt får du pengar varje gång någon någon köper en T-shirt med ditt motiv, och de sköter allt från betalningen till att faktiskt göra tröjorna.

Skriv en bok

… eller spela in en ljudbok. Det är lättare än någonsin att sälja böcker, du behöver ingen förläggare eller publicist. Och med e-böcker behöver du inte heller längre slåss om att få hyllplats i affärer. Det finns nu flera tjänster där du kan ge ut din bok själv, till exempel Vulkan

Sälj lektioner

Lär ut något du kan, skapa egna lektioner och sälj dem vidare. Du kan göra dem väldigt ingående eller enkla och ytliga. Det finns oftast efterfrågan för alla typer av lektioner. Du behöver inte nödvändigtvis sälja lektionerna, exempelvis kan du tjäna pengar online på reklamintäkter om du lägger upp lektionerna på Youtube. 

Tänk på

Vi vill ta chansen att säga våra tips är ingen form av finansiell rådgivning, utan bara exempel på hur en passiv inkomst kan se ut. Och ska du ha pengarna inom de närmaste 3-5 åren kan det vara smartare att spara i något som är mindre rörligt. Det är fortfarande en passiv inkomst fast som vanligt tillkommer den minskade risken en minskad avkastning. Till exempel ett sparkonto med hög sparränta och insättningsgaranti. Med en insättningsgaranti är du försäkrad av Riksgälden på sparbelopp upp till 950 000 kr om institutet du har pengarna i till exempel skulle gå i konkurs.

Vill du ha en extra inkomst nu direkt, utan att lägga ner en massa tid? Hos SurveyBee kan du gratis jämföra Sveriges bästa betalda undersökningar och anmäla dig till de som passar just dig bäst.

Skrivet av: Timmy Biedron Content Coordinator Timmy är Content Coordinator för SurveyBee i Sverige. Han har länge varit intresserad av privatekonomi och vill hjälpa andra att lära sig mer inom ämnet.