Koll på plånboken - Januari

Nu är vi en månad in i 2019 och jag har äntligen lärt mig att inte skriva 2018 på varje dokument. Livet har börjat återgå till det normala efter festligheter och vinterledigheter. I och med detta tänker vi att det är det perfekta tillfället att se över och, eventuellt, ta tag i sin ekonomi.

I och med det har vi samlat de viktigaste artiklarna under januari för att du ska fortsätta 2019 med stenkoll på din ekonomi.

Förändringar 2019 som påverkar dig

För att kunna ha koll på din egen ekonomi är det viktigt att du även har koll på annat som påverkar dig. Till exempel medföljer det nya året en hel del lagförändringar och ekonomiska trendförändringar.

Expressen har sammanställt några av de viktigaste förändringarna du bör ha koll på. Exempelvis kommer skatten för de flesta att sänkas, samt att pensionen höjs. Men å andra sidan stiger även priserna i samhället.

“Du som arbetar eller är pensionär får sänkt skatt nästa år. Men se upp – de extra hundralapparna kan lätt ätas upp av högre kostnader.” Stor guide: Så blir din privatekonomi 2019 från Expressen

Spara smart med spartips för 2019

Att ha koll på vilka lagar som gäller är dock inte nog för att din ekonomi ska må så bra som möjligt. Det finns något som är lika viktigt som att tjäna pengar, nämligen att spara pengar. Det rekommenderas att du har en buffert sparat för att kunna täcka utgifter för minst två-tre månader.

För att hjälpa dig på vägen kan du läsa följande artiklar med spartips från Finanso och Expressen. Där kan du läsa om allt från hur du kan tjäna pengar på att byta sparkonto till hur du sparar pengar på matlådor.

31 tips på att spara från Expressen

12 bästa sätten att spara pengar 2019 – Spartips och trix från Finanso

Att investera och spara i fonder under 2019

Vårt tredje och sista tips handlar om hur du bättre kan placera dina fonder 2019.

Efter att du sparat ihop till din buffert bör resten du sparar efter det investeras. Anledningen till detta är att kostnaden för att spara dina pengar på fel sätt är större än du tror!

Till exempel, sparar du 10 000 på ett sparkonto, med 0.5% ränta har du efter ett år 10 050. Investerar du det istället med 2 % avkastning så har du, efter 1 år, 10 200 kr. Ju mer du investerar och desto längre du investerar rätt, fortsätter pengarna att växa snabbare än om du sparar “fel”.

För att hjälpa dig på vägen presenterar vi en artikel från RikaTillsammans med de bästa fonderna för 2019. Läs om vilka de bästa fonderna är, och varför. Artikeln passar både dig med erfarenhet eller dig som letar efter nybörjartips.

“Syftet med den här artikeln ”Bästa fonderna 2019” är att ge dig inspiration, tips och råd kring hur du kan tänka i ditt fondsparande.” -Bästa fonderna 2019 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er från Rika Tillsammans

Koll på plånboken framöver

De här artiklarna innehåller alla väldigt bra tips för att få koll på din ekonomi. Det bästa tips jag fått är dock något helt annat, nämligen; börja nu!

Det kanske låter lite konstigt, men hur många gånger har du inte tänkt något i stil med; “nästa månad ska börja spara” eller “nästa år ska jag tänka på ekonomin”, och sedan jämför du det med hur många gånger du faktiskt fullföljer dessa tankar.

Detta appliceras inte bara på sparande, utan allt du gör. Du kan alltid se tillbaka på förra året och tänka “Åh jag skulle börja spara då”, men om du inte börjar nu kommer du se tillbaka på idag med samma synsätt nästa år.

Den här typen av artikelsamlingar är något vi kommer att publicera varje månad från och med nu. Vi kommer att samla intressanta och läsvärda artiklar med utgångspunkt i privatekonomi varje månad. Har du några tips på bra artiklar kan du alltid tipsa oss på : tb (@) surveybee.se.