Koll på plånboken - Februari

Koll på plånboken februari

Månadens tema: Pensionssparande

Vi på SurveyBee jobbar hårt för att hjälpa dig med tips för hur man tjänar pengar och att du ska kunna jämför seriösa betalda undersökningar. Men det räcker inte med att bara tjäna pengar för att få koll på din privatekonomi. Vi tänkte därför att det vore passande prata om pensionen denna månad. De flesta av oss fått vårt orangea brev hem, eller i den digitala brevlådan om du skaffat det! Oavsett om du har 5 år kvar till pensionen eller 50 så gäller det att ha koll på den. Som ung behöver du inte nödvändigtvis börja spara nu, men att ha koll på varför och hur pensionssparande fungerar är ändå viktigt.

Vi har valt ut några artiklar som kan vara intressanta för dig som pensionssparar, eller tänker på att börja.

Enkla valet som höjer din pension med 1 200 kronor

Skulle du inte vara i behov av ett efterlevnadsskydd kan du öka din tjänstepension med ganska mycket. Ett efterlevnadsskydd fungerar som så att om du skulle gå bort så får din förmånstagare det du tjänat till din tjänstepension! Om dina barn inte längre bor hemma och inte är i behov av dessa pengar så kan det vara en idé att skriva av det och själv få högre pension.

Expressen skriver även att många till och med har efterlevnadsskydd - utan förmånstagare! Är du en av dessa kan det vara smart göra något åt det. Läs mer om exakt hur mycket du kan spara, och hur det här påverkar dig på Expressen

Collectums pensionsbarometer: Tre av tio pensionssparare bortser från avgiften

En procent hit och dit låter kanske inte så mycket, så varför skulle man lägga något fokus på det för? Felet med det är att när man sparar under en sådan lång tid kan varje procentenhet ge en förödande effekt på din ekonomi! Från artikeln :

“En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 20 procent mer i framtida pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på tjänstepensionsföretaget Collectum.” -
Läs hela artikeln på Collectums MyNewsDesk.

Pensionerer

Experter: Ta inte tjänstepension för tidigt

Med en höjd pensionsålder kan det lockas med att ta ut en tidigare tjänsteperson. Men enligt experterna till di.se är det ingen bra idé. Genom att ta ut den tidigare, och kanske under en kort tid, så medföljer det en lägre pension under resterande år av din pension. Är det verkligen värt att gå i pension något år tidigare om du måste leva med lägre pension resten av din pension?

Läs hela artikeln på Di.se.

Den orange webbsidan.

Har du kollat upp din pension än? Oavsett hur lång tid du har kvar kan det vara en bra idé att göra det. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du alltid hitta mer information om din pension.

Du hittar prognoser för hur mycket du kommer få i pension och guider som hjälper dig med ditt pensionssparande. Lär dig om hur pensionssystemet fungerar, hur du planerar din pension och mycket mer.