Koll på plånboken - Mars

Koll på plånboken mars

Vi på SurveyBee vill hjälpa er att få en bättre privatekonomi. I Koll på plånboken samlar vi varje månad ihop intressanta artiklar, nyheter och tips inom privatekonomi.

För årets tredje månad har vi lite mer diversifierade artiklar. Det fanns många ämnen och artiklar som alla var väldigt bra, vi har valt ut fyra ämnen som vi tyckte var extra läsvärda. Läs om framtiden med Arbetsförmedlingens nedskärningar och vad svenskar anser om en kontantlös framtid. Sedan har vi två artiklar om privatekonomi för barn, och två som pratar om jämställdheten inom privatekonomi.

Arbetsförmedlingen stänger ner 132 kontor

Alla har vi nog hört om nyheten att arbetsförmedlingen varslar. De måste spara pengar, bara 106 utav nuvarande 242 kontor kommer finnas kvar. Nu är kanske inte arbetsförmedlingen är den mest omtyckta institutionen, men den uppfyller ett viktigt syfte. I och med det här har SVT samlat ihop en lista på vilka kontor som kommer finnas kvar efter nedskärningarna, och vilka som kommer att försvinna.

Läs listan här:

Svt

Svenskar vill inte se ett Sverige utan kontanter

I och med spridningen av bankkort, kontaktlösa kort, nfc, Apple pay och Swish används mindre och mindre kontanter. 2016 bestod endast 15 % av handeln av kontanta betalningar, nere från 40 % 6 år tidigare. Men, svenskar är inte så glada över dessa nyheter, och andelen som vill ha kvar kontanter ökar. Hos unga har andelen som vill behålla kontanter gått upp från 56 % förra året till 62 % i år.

Dagens industri

Privatekonomi för barn och unga

Internet gjort det lättare än någonsin att ta snabblån och få kreditkort med hög ränta. Det är viktigt att de som tar dessa lån vet om riskerna det innebär. Att lära unga om privatekonomi är något som är extremt viktigt. Enligt Intrum så anser tre av fyra föräldrar att det behövs mer privatekonomi i skolan.

Men det går inte att klämma in allt man bör lära sig om sin privatekonomi i skolan. Därför kan det vara viktigt att man även får lära sig saker hemma. Södermanlands Nyheter har därför skrivit en artikel i samarbete med en bankman med tips om hur du som förälder kan lära och förbättra dina barns privatekonomi.

Södermanlands nytt

Intrums Mynewsdesk

Jämstäldhet inom privatekonomin

Enligt privata affärer har kvinnors privatekonomiska självförtroende ökat, men de ligger fortfarande efter män. Generellt sätt är även män mer villiga att ta större risker för större avkastning jämfört med kvinnor som hellre tar lägre risker. Men även detta ser en förändring i och med att en större andel kvinnor villiga att ta större risker.

Även om kvinnors privatekonomiska självförtroende har vuxit så har vi långt kvar till jämställdhet. Enligt en artikel från Expressen så äger män i Sverige dubbelt så mycket som kvinnor. Det här gäller bara privat ägande, och inte vad företag äger vilket i sin tur är mycket större. Företag som till stor del drivs och ägs av män.

Privata affärer

Expressen