Koll på plånboken - Maj

Privatekonomitips -maj

Nu har vi nästan tagit oss halvvägs igenom året 2019 och sommaren närmar sig. I och med sommaren närmar vi oss även semestertiderna. I vår samling av privatekonomitips har vi därmed samlat ihop artiklar som förbereder dig för semestern. Efter det hittar du även några allmänna nyheter och intressanta artiklar angående privatekonomi i Sverige.

Att tänka på inför semestern

En svag svensk krona kan göra semestern dyr

Svenska kronan står just nu väldigt lågt, det lägsta på 10 år, och bara på andra sidan bron i grannlandet Danmark står växelkursen på över 1,4. Det vill säga att du behöver alltså ge över 140 svenska kronor för att få 100 danska kronor. Enligt artikeln skulle det inte heller vara allt för förvånande om kronan skulle falla ytterligare under sommaren.

Men hur påverkar det dig som privatperson? Jo, det kan på grund av detta vara en bra idé att tänka om semesterbudgeten, förutsatt att du planerar på att åka utomlands. På grund av den svaga kronan kan semestern bli dyrare än du planerat.

Läs hela artikeln om kronan här: Carl bildts utspel om svaga kronan: “Pinsamt”

Aftonbladet tipsar om hur du snabbt kan spara pengar till semestern

Saknas det kapital inför semestern? Eller kan det bara vara skönt med lite extra fickpengar inför semestern i och med den svenska kronans minskade värde? Det kanske ser mörkt ut för att spara ihop något på denna korta tiden innan semestern, men ge inte upp än! Aftonbladet har samlat ihop några tips på hur du kan gå tillväga för att nå dina mål!

Läs hela artikeln, med alla tips här: Så sparar du ihop till semestern - i sista minuten

Hur ett kreditkort kan hjälpa dig för på semestern

I artikeln ovan nämns det tydligt att konsumtion på kredit inte är ett dugligt alternativ för att ha råd med semestern. Men det betyder inte att kreditkort är något dåligt, snarare det motsatta. Att ha ett kreditkort på semestern utomlands kan komma med flera fördelar som du kan läsa om i artikeln.

Har du bra koll på ekonomin, och är duktig på att hålla dig till budgeten är kreditkort inga problem. Det kan ge dig fördelar som bland annat bonuspoäng och reseförsäkring.

Men se upp. Om du inte betalar fakturorna snabbt kan det bli en dyr affär, då räntan på kreditkort ofta är väldigt hög. Du behöver dock inte oroa dig alltför mycket, om du betalar tillbaka inom tidsfristen är det räntefritt.

Läs hela artikeln här: Bästa kreditkorten – det ska du tänka på

Kreditkort

Andra intressanta nyheter

Oro vid separation i Sverige

Oron för konsekvenser vid separation är stor i Sverige, hela 33 % av de tillfrågade svenskarna känner oro för sin privatekonomi vid separation. Oron är som störst i Norrland på 37 % och som minst i Stockholm där endast 25 % av de efterfrågade känner sig otrygga över sin privatekonomi vid separation.

Läs hela artikeln här: Mest oro i Norrland för separationens konsekvenser

Hitta sommarjobb i sista stund

Har du inte hittat något sommarjobb än? Att tjäna extra pengar under sommaren är för många inte bara lite extra pengar, utan en nödvändighet. För att hjälpa dig hitta ditt sommarjobb har vi tagit med den här artikeln från Dina Pengar på Expressen, där du finner några tips för hur du kan hitta ett sommarjobb i sista stund.

Läs hela artikeln här: Så fixar du sommarjobb - tipsen i sista stund

Få pengar på att plocka skräp

I Bensbyn utanför Luleå har Bensbyns Byautvecklingsgrupp ett utmärkt initiativ inspirerat av #trashtag, där du kan tjäna pengar på att plocka upp skräp! Det rör sig inte om några stora mängder pengar, och max 50 kr per person. Men det är ett utmärkt tillfälle att lära barn hålla rent efter sig, samtidigt som de får något tillbaka.

Läs hela artikeln här: Här får du pengar om du plockar skräp