Koll på plånboken - April

Koll på plånboken april

Vi på SurveyBee vill hjälpa er att få en bättre privatekonomi. I Koll på plånboken samlar vi varje månad ihop intressanta artiklar, nyheter och tips inom privatekonomi.

Under april läste vi många bra artiklar. Vi har därefter valt ut några artiklar som vi tror skulle vara extra intressanta för dig. Läs om undersökningar angående svenskars sparande, tips för din privatekonomi och lite tips för dig som studerande med entreprenörsanda.

Ditt barn och dina pengar

Finansinspektionen har skapat en bok på över 80 sidor till dig som är, eller ska bli, förälder. Boken innehåller bland annat tips och riktlinjer för din privatekonomi och har framställts med hjälp av fakta och information från CSN, Fondbolagens förening, Försäkringskassan, Konsumentverket, Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas försäkringsbyrå, Kronofogden och Pensionsmyndigheten. Du hittar boken som pdf här.

Finansinspektionen

CSN

Starta företag som student

Som student har man ibland ganska mycket tid till övers. Du kanske har ägnat denna tid till att hitta en superidé till ett nytt företag? Då är det kanske dags att ta nästa steg och starta ditt eget företag. Econella har 6 snabba tips för att motivera och hjälpa dig ta tag i din entreprenörsanda.

Econello

Nästan var tionde hushåll saknar buffertsparande

SBAB har gjort en undersökning i samarbete med SIFO om svenskars buffertsparande. Det rekommenderas att du har minst 3 månadsutgifter i en buffert, men undersökningen visar att hela 8% av svenska hushåll saknar buffert för att kunna hantera oväntade utgifter. Det är nästan 1/10 svenskar.

Artikeln innehåller mer information om undersökningen, vad de svarande anser skulle kunna öka deras buffertsparande och även några tips inför ditt buffertsparande.

SBAB Cision

Svenskar sparar mycket men många sparar fel

En undersökning från Ipsos beställd av Danske bank visar att 9 av 10 svenskar sparar varje månad, vilket är jättebra såklart. Problemet ligger i hur de sparar, 1 av 4 sparar hela summan på ett sparkonto. Det är viktigt att ha en buffert som vi nämnt ovan, men när du väl har den och sparar pengar på lång sikt förlorar du pengar på att spara i sparkonto just nu. Sparräntan ligger just nu botten, och dina pengar blir då värt mindre i framtiden på grund av inflationen.

För att få ut så mycket som möjligt av det du spar på lång sikt bör du då placera det i aktiefonder som ger avkastning.

Expressen