Smartson

Vad du bör veta innan du testar produkter hos Smartson

 • Få kontant utbetalning via Paypal eller presentkort till dina favoritmärken.
 • Tjäna upp till 50 kr per undersökning med Sveriges bästa undersökningspaneler.
 • Mer än 80 000 svenskar tjänar redan pengar hos oss, missa inte chansen!
Börja tjäna pengar idag
Registrera dig på 30 sekunder!
Kön*
Födelsedag*
Registrera dig gratis och börja tjäna pengar
 • Få kontant utbetalning via Paypal eller presentkort till dina favoritmärken.
 • Tjäna upp till 50 kr per undersökning med Sveriges bästa undersökningspaneler.
 • Mer än 80 000 svenskar tjänar redan pengar hos oss, missa inte chansen!
Senast uppdaterad: 22. januari 2019

Vad är Smartson?

Smartson är en tjänst där din uppgift är att testa produkter åt olika företag. Du kan i gengäld behöva skriva recensioner på olika hemsidor, sociala medier och deras egna hemsida. Ibland krävs det även att du lägger upp bilder på dina sociala medier med speciella taggar. Vad du behöver göra skiljer sig från kampanj till kampanj och beror på vad företagen som testar produkten är ute efter.

Tidigare fanns det även en redaktionell del av Smartson som själva testade olika produkter. 2012 blev den redaktionella avdelningen en del av TT-gruppen och Smartson började med konsumentdrivna undersökningar helt och hållet. Nu överlåter de testandet till oss svenskar som får chansen att testa flertalet produkter från externa företag.

Anmäl dig till deras nyhetsbrev och få e-post när nya testpiloter sökes. När det kommer ett Smartson-test som du är intresserad av är det bara att anmäla sig och hoppas att du blir en av de lyckliga testpiloterna.

Kan man tjäna pengar med Smartson?

Nej. Med smartson får du testa produkter, ibland helt gratis, men det är ingen tjänst du kan tjäna pengar. Är du ute efter att tjäna lite extra pengar så passar betalda undersökningar dig perfekt.

Tjäna pengar med SurveyBee på betalda undersökningar. Jämför olika undersökningar och välj de som passar dig bäst!

Kostar det att bli en smartson testpilot?

Produkterna som testas får du antingen gratis eller köpa till ett billigare pris. I vissa fall kan du även få testa produkten först, och sedan bestämma om du vill köpa den. När du köper produkten finns det tre olika sorters priser.

Cirka halva marknadspriset

När du förväntas köpa produkten innan testet brukar det vara cirka halva marknadspriset som gäller. För att få fram vad marknadspriset är använder de sig av olika prisjämföringshemsidor. Varför det står cirka halva marknadspriset är om marknadspriset skulle ändra sig.

Testpilotpris

Testpilotpriser står alltid i kronor. De kan gälla när du är med i en kampanj och köper produkten innan, eller efter testet.

Reducerat pris

Reducerat pris används när de pratar om flera olika produkter. Till exempel kan det vara en kampanj för att testa en ny dricka med flera olika smaker. De reducerade priserna kan vara olika beroende på testet, du kan alltid hitta mer information om vad de reducerade priserna innebär genom att läsa mer om testet.

Hur du får produkten

Köp i butik

Hur du får produkten du ska testa beror på kampanjen. Är det exempelvis dagligvaror och livsmedel får du oftast kuponger som du tar med till butiken. Dessa kuponger kan du ibland behöva skriva ut själv eller så kan det exempelvis vara vara sms-kuponger.

Ska du köpa produkten i butik försöker Smartson se till att produkten har en så stor täckning som möjligt. Det finns dock ingen garanti att produkten finns överallt. Skulle du inte få tillgång till produkten bör du ändå svara på slutundersökningen och skriva att du inte fick möjlighet att testa produkten.

Levereras hem till dig

Andra sorters produkter kan skickas till dig i brev och paket, normalt sätt med fri frakt för dig som Smartson testpilot. Köpen sker oftast genom Smartsons egna webbshop, en kopplad återförsäljare eller uppdragsgivarens egna hemsida. Det står alltid tydligt vad som gäller för respektive test.

Vanliga frågor om Smartson

Sälja produkter efter test?

Det kan hända att de har uppföljningsfrågor, och vill därför att du behåller produkten i minst sex månader. Efter det får du göra vad du vill med produkten, inklusive sälja den vidare.

Dela på sociala medier med Smartson

Måste jag lägga upp bilder på sociala medier?

Du informeras alltid innan du börjar med respektive test om vad som gäller för just det testet. Normalt uppmanas du att skriva på dina sociala medier, både med text och bild/video.

Sedan kan du även behöva skriva en recension på Smartsons blogg. Det kan även krävas att du recenserar på externa hemsidor, till exempel Prisjakt eller Pricerunner.

Hur långa brukar testen vara?

För dagligvaror brukar testen normalt vara 3-4 veckor. För tekniska prylar tar det cirka 4-5 veckor.

Hur blir jag vald för ett test?

Du måste vara över 18 år för att bli testpilot hos Smartson. Kriterierna för vilka som blir valda beror på vilken produkt som ska testas, och vad uppdragsgivaren förfrågat. Ibland är det också bara slumpmässiga urval.

Exempelvis kan kriterierna vara

 • Geografisk spridning 
 • Ålder 
 • Om du har barn

Intresset för att få vara med i deras tester är stort, och därför kan inte alla testpiloter delta. Vissa tester kostar därför pengar, så företagen kan ge fler möjlighet att delta i testen.

Är intresserad kan du alltid kolla in tidigare tester på deras hemsida. Där kan du både se vad som testats tidigare, och vad tidigare testpiloter tyckte om produkterna. Du kan också kolla in hashtaggen #smartson på instagram för att se vad testpiloter lagt upp om testerna.

Alternativ till Smartson

Det finns inte många alternativ till Smartson i Sverige. Men ett vi hittat är Buzzador. Precis som Smartson är de en hemsida för att testa produkter, och precis som Smartson har de vissa krav.

Kom ihåg:

 • Recensionerna du gör kan komma att publiceras, med ditt fulla namn, i både Smartsons och företagets kanaler. I vissa fall kan deltagandet vara anonymt men då står det tydligt när du anmäler dig, står det inget har de rätt att använda ditt fulla namn.
 • Precis som med recensionerna kan de komma att använda de bilder och videor du lagt upp i samband med kampanjen i reklam och marknadsföring. Du kan inte få någon ersättning för detta, och du har heller inte rätt att ändra på bilderna eller informationen.
 • Om du inte uppfyller kraven på testen kan du behöva betala ersättning för det fulla värdet av produkten, eller skicka tillbaka den i nyskick.
 • Du måste vara 18 år för att delta i tester.